www.kamerthermostaat.com 

                                        Wat is OpenTherm
                  
 
 Kamerthermostaat home
 Shop
 thermostaten
 Handleidingen en Documentatie
 Links
 OpenTherm

 Contact

 
 

OpenTherm, het standaard communicatieprotocol voor modulerende verwarmingstoestellen

Wat is OpenTherm?

OpenTherm is de naam van een fabrikant-onafhankelijk systeem van communicatie tussen modulerende verwarmingstoestellen (cv-toestellen en luchtverwarmers) en kamerthermostaten. Het is een standaard die bestaat uit een communicatie-protocol en een interfacespecificatie. OpenTherm is een op de toekomst gericht systeem dat bestaande eenvoudige installatiepraktijken combineert met een grote functionaliteit en toekomstige uitbreidbaarheid


Waarom een nieuw communicatie-protocol?

De traditionele aan/uit-regeling van een kamerthermostaat biedt onvoldoende functionaliteit om te kunnen voorzien in de communicatiebehoeften van moderne woningverwarmingssystemen. Daarbij kan worden gedacht aan de volgende ontwikkelingen:

 •  modulerende cv-toestellen
  Steeds meer toestelfabrikanten gaan ertoe over om modulerende cv-toestellen op de markt te brengen (zie overzicht
  verwarmingstoestellen). Dergelijke toestellen bieden naast een verhoogd comfort tevens een beter rendement en een verminderde belasting van het milieu. Voor de aansturing van een dergelijke toestel is echter een communicatie-protocol nodig tussen het toestel en de regelaar.
 •  afstandsbediening van het cv-toestel
  Ook afstandsbediening van het cv-toestel vanuit de regelaar vraagt om een meer geavanceerd communicatieprotocol. Door middel van afstandsbediening is het mogelijk om het toestel vanuit de temperatuurregelaar in de woonkamer aan te sturen.
 •  informatieuitlezing op de thermostaat
  Via dezelfde communicatieverbinding kunnen er instellingen van het toestel en andere gegevens zoals fout- en storingscodes worden uitgelezen.
 •  uitbreidingsmogelijkheden
  Als vierde voordeel van het toepassen van een communicatie-protocol geldt dat daarmee in de toekomst gemakkelijk de functionaliteit van een systeem kan worden uitgebreid door binnen het protocol ruimte te reserveren voor toekomstige toepassingen.
 
 


 
 


Hier nog veel meer infromatie over OpenTherm
Het waarom en de voordelen